Sunday, February 18, 2007

Boekrecensie: Yaoi - Homo Manga

In principe zijn alle traditionele manga’s - dat wil zeggen, Japanse strips - ‘van de verkeerde kant’. De verhalen beginnen op wat naar westers gebruik de laatste pagina is en de plaatjes/tekstballonnen moeten tegen ons gevoel in van rechts naar links gelezen worden. Er is echter een hele stroming die ook qua inhoud van de ‘verkeerde’ kant is: Yaoi, oftewel ‘boy’s love’ verhalen. Dit genre schijnt vooral onder vrouwen in Japan populair te zijn.
De personages in deze strips zijn een absolute tegenhanger van de Tom of Finland spierbundels. De mannen zijn slank, onbehaard en hebben halflang haar dat voortdurend voor hun grote ogen met lange wimpers hangt. Ze dwepen uitgebreid en in melodramatische poses, verscheurd door hun passies en twijfels, die meestal ontstaan door een driehoeksverhouding. De verhalen zijn vrij eenvoudig en dat is maar goed ook, omdat een onervaren lezer al snel het spoor bijster zou raken door de wat rommelige manier van vertellen en vreemde schommelingen in toon. Tussen al het romantisch drama is soms ook opeens een grafisch wat verhulde maar expliciete handeling te vinden zoals een vinger die een kont in glijdt of een wat wazig weergegeven ‘echte’ penetratie.
Vooral voor de liefhebbers van soaps en strips valt het aan te raden zich een keer te wagen aan de intrigerende cultuurbotsingen die manga te bieden heeft. Wie daarna behoefte heeft aan meer diepgang, kan ik de klassieke graphic novel (geen manga) Stuck Rubber Baby aanbevelen, een coming out / coming of age verhaal dat speelt in het Amerika van de jaren zestig.

Naduki Koujima, Selfish Love vol 1 ISBN 1586649590
Kazuma Kodaka, Kizuna: Bonds of Love vol. 1 ISBN 1586649566
Shinobu Gotoh, Shoko Takaku, Passion vol. 1 ISBN 1569709785
Howard Cruse, Stuck Rubber Baby ISBN 1563892553

(Gepubliceerd in de Gay Krant 2005)

No comments: