Sunday, February 18, 2007

Boekrecensie: Heb je even voor mij?

In deze jachtige tijden heb je niet altijd de puf om je door een dikke roman heen te graven. Soms heb je alleen genoeg rust voor een literair vluggertje: een paar inspirerende citaten of goede grappen. Het zijn dit soort boeken (boekjes) die het ook goed doen op de koffietafel, om een wachtende gast te vermaken als je daar zelf even geen gelegenheid toe hebt.
The Quotable Queer bevat citaten niet alleen van maar ook over homo’s van zowel vriend als vijand. Auteur Minnie van Pileup maakt het zichzelf iets te makkelijk door veel quotes van die grappige homo’s uit het populaire Queer Eye for the Straight Guy als vulling te gebruiken. Vaak zijn deze niet leuker dan wat de gemiddelde gevatte kroegnicht uit zijn mouw kan schudden. Naast de melige en soms diepzinnige uitspraken, zijn er ook citaten te vinden uit de Amerikaanse politiek, inclusief woede opwekkende uitspraken van extreem rechts. Een interessant boekje, al zit er tussen de juweeltjes te veel nepgoud.
Voor de kattenliefhebber is er nu eindelijk een visueel hulpmiddel voor het beantwoorden van die prangende vraag: Is your Cat Gay? In een dun hardcovertje met simpele maar effectieve plaatjes worden de aanwijzingen op een rijtje gezet: ‘Is kitty appalled by anything less than sushi-quality tuna served on Limoges?’ Meer een boekje dat je zou kopen als cadeautje dan voor jezelf, maar goed voor een humoristisch vluggertje.
Persoonlijke favoriet is het mooi vormgegeven (maar wel wat duurdere) When I Knew. Stijlvolle illustraties en foto’s omlijsten typografisch creatief weergegeven anekdotes van holebi’s over het moment dat zij of mensen in hun omgeving tot de conclusie kwamen dat ze ‘anders’ waren. Soms is het een ontroerend verhaaltje, soms één gevatte zin: ‘I was officially told when my wife and boyfriend sat me down and said, “You’re gay!”.’ Dit aantrekkelijke pakketje verdient zijn weg te vinden naar menig roze koffietafel.

“The Quotable Queer”- Minnie van Pileup ISBN 159 233 12 03
Is your Cat Gay? - Charles Kreloff, Patty Brown, Victoria Roberts ISBN 074 326 40 88
When I Knew - Robert Trachtenberg, Tom Bachtell ISBN 006 057 14 62

(Gepubliceerd in de Gay Krant, 2005)

No comments: