Sunday, February 18, 2007

Boekrecensie: Historische Homo Sex

De Engelse schrijver Nigel Cawthorne wordt mateloos gefascineerd door het sex- en liefdesleven van beroemdheden en hij is lang niet de enige, blijkt uit de verkoopcijfers van roddelbladen. Maar waar die bladen zich richten op minieme pseudo-ontwikkelingen van dag tot dag in het hier en nu, blikt Cawthorne liever terug op het verleden en vat de levens van de groten der aarde bondig samen. In zijn ‘Sex Lives…’ reeks, bekijkt hij amoureuze escapades van onder andere presidenten, dictators, artiesten en - jawel - pausen: ‘lots of them ­have been very bad boys’. Begin dit jaar verscheen Sex Lives of the Famous Gays en in augustus kunnen we de Famous Lesbians tegenhanger verwachten.
Hij begint Famous Gays met twee hoofdstukken over de onvermijdelijke Oscar Wilde en wijdt in verhouding de meeste pagina’s aan hem. Daarbij schippert hij soms oncomfortabel tussen volledigheid en beknoptheid. Vele namen vliegen voorbij maar er is geen ruimte om ze tot leven te brengen. De meeste andere famous gays (o.a. Rimbaud & Verlaine, J. Edgar Hoover, Yukio Mishima en Quentin Crisp) krijgen slechts zo’n tien tot twintig pagina’s toebedeeld en die aanpak werkt beter. Het zijn smaakmakende, vetvrije stukjes die je doen voornemen ooit andere, uitgebreidere biografieën over ze door te zwoegen.
Cawthorne’s schijfstijl is vlot en hij meldt met aanstekelijk plezier de wat grovere details, zoals het verslag van het anaal onderzoek waaraan Verlaine onderworpen werd om te zien of hij zich schuldig had gemaakt aan homo-seks. Hij plaatst komische terzijdes die soms minder komisch zijn dat hij denkt, maar het blijft een vermakelijk, informatief boek en is voor de beginnende homo historicus zeker de moeite waard.
Nigel Cawthorne, Sex Lives of the Famous Gays ISBN 1853755540
Sex Lives of the Famous Lesbians ISBN 1853755559

(Gepubliceerd in de Gay Krant, 2005)

No comments: